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Biblioteca(s):  Embrapa Agroindústria de Alimentos.
Data corrente:  24/05/2023
Data da última atualização:  25/05/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  GOUVEA, F. S.; KOUTCHMA, T.; FERREIRA, E. H. R.; WALTER, E. H. M.; ROSENTHAL, A.
Afiliação:  FABIOLA S. GOUVEA, UFRRJ; TATIANA KOUTCHMA, Guelph Research and Development Center; ELISA HELENA R. FERREIRA, UFRRJ; EDUARDO HENRIQUE MIRANDA WALTER, CTAA; AMAURI ROSENTHAL, CTAA.
Título:  Resistance of Escherichia coli, Salmonella spp., and Listeria monocytogenes in high and low-acidity juices processed by high hydrostatic pressure.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  International Journal of Food Microbiology, v. 395, 110189, 2023.
DOI:  https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2023.110189
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  High-pressure processing (HPP) has emerged in the food industry as an alternative to thermal juice preservation treatments, with its appeal being its assurance of safety for products with nutritional and sensory qualities similar to those of fresh food. However, HPP remains to be fully understood, particularly regarding hazards and process validation to mitigate microbiological risks. One of the challenges is understanding the large variation in the sensitivity of pathogenic strains to pressure associated with microbial genotypes, phenotypes, and food composition. This manuscript provides an overview of barotolerance mechanisms and the influence of pH and soluble solids in low- and high-acidity juices in the resistance of pathogenic strains of Escherichia coli, Salmonella spp., and Listeria monocytogenes, as well as their surrogates. The presented information can be used in the selection of challenge microorganisms for validation tests, including the results of a few studies with tropical and blended fruit and vegetable juices and the influence of the food matrix on the high pressure resistance of pathogenic strains.
Palavras-Chave:  Bacterial pathogens; Challenge microorganisms; High pressure processing (HPP); Nonthermal technologies.
Thesaurus Nal:  Beverages; Food safety; High pressure treatment; Juices.
Categoria do assunto:  --
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Agroindústria de Alimentos (CTAA)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CTAA15512 - 1UPCAP - DD
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1.Imagem marcado/desmarcadoGOUVEA, F. S.; KOUTCHMA, T.; FERREIRA, E. H. R.; WALTER, E. H. M.; ROSENTHAL, A. Resistance of Escherichia coli, Salmonella spp., and Listeria monocytogenes in high and low-acidity juices processed by high hydrostatic pressure. International Journal of Food Microbiology, v. 395, 110189, 2023.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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2.Imagem marcado/desmarcadoGOUVEA, F. S.; PADILLA-ZAKOUR, O. I.; WOROBO, R. W.; XAVIER, B. M.; WALTER, E. H. M.; ROSENTHAL, A. Effect of high-pressure processing on bacterial inactivation in açaí juices with varying pH and soluble solids content. Innovative Food Science & Emerging Technologies, v. 66, e102490, 2020.
Tipo: Artigo em Periódico IndexadoCirculação/Nível: A - 1
Biblioteca(s): Embrapa Agroindústria de Alimentos.
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